Σαράκι ξύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
30 Δεκεμβρίου, 2022
/
Σαράκι ξύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Σαράκι ξύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Eπειδή μπορεί να μην έχουμε αντιληφθεί ότι τα ξύλα μας έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγα έντομα (σαράκι) μέχρι η ζημιά να γίνει αρκετά εμφανής, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τα σημάδια του ώστε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της του προβλήματος. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ξυλοφάγων εντόμων που επιτίθενται σε διαφορετικού είδους ξύλα, όλα όμως αφήνουν τα ίδια σημάδια. Τα πρώτα σημάδια σαρακιού:- Μικρές τρύπες στο ξύλο: στρογγυλές οπές που φαίνονται καλοσχηματισμένες, καθαρές και φρέσκιες.
- Σχηματισμένες σήραγγες, τούνελ στις ξύλινες επιφάνειες.
- Λεπτή σκόνη –πούδρα- που πέφτει από τις τρύπες εισόδου και συσσωρεύεται σε μικρούς σωρούς.
- Συνεχόμενος ήχος «τριξίματος» προερχόμενος από το εσωτερικό, όπου το σαράκι δρα τρώγοντας το ξύλο.
- Κατεστραμμένη ή αδύναμη επιφάνεια του ξύλου.
- Ετοιμόρροπο, σαθρό ξύλο – συνήθως εντοπίζεται γύρω από γωνίες ή στην άκρη των δοκαριών ή του πατώματος.
- Νεκρά ή ζωντανά έντομα. Τα ζωντανά εμφανίζονται συνήθως από Μάιο έως Οκτώβριο.
- Αυγά συνήθως δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι.
- Προνύμφες σαρακιού – συνήθως σε μπεζ χρώμα.
Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά τις τέντες;
Πως το αντιμετωπίζουμε; Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, το σαράκι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο ξύλο και σε περιπτώσεις δομικής ξυλείας, να οδηγήσει σε προβλήματα σταθερότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δράσουμε προληπτικά και θεραπευτικά ώστε να διασώσουμε το πολύτιμο ξύλο μας και να εμποδίσουμε τα έντομα να προσβάλλουν και τα υπόλοιπα ξύλα του χώρου μας. Πρόληψη:- Ελέγχουμε συστηματικά την ξυλεία μας ηλικίας πάνω από 2 ετών για οπές και λοιπά σημάδια ξυλοφάγων. Ένας ετήσιος έλεγχος είναι αρκετός
- Προστατεύουμε ολόκληρες τις ξύλινες επιφάνειές με κατάλληλο πιστοποιημένο προϊόν πρόληψης για το σαράκι ως προετοιμασία βαφής πριν από βερνίκι ή χρωστικό, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλούς εφαρμογής που αναγράφει ο κατασκευαστής.
- Ό,τι νέο ξύλο τοποθετούμε μέσα στο χώρο μας βεβαιωνόμαστε ότι είναι ελεγμένο ή έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία προστασίας από το σαράκι.
- Αποφεύγουμε να συσσωρεύουμε στον χώρο μας παλιά ξύλινα αντικείμενα με σαθρά ή σάπια σημεία. Γενικότερα, το σαράκι μπορεί να μπει μέσα στον χώρο μας με οποιοδήποτε ξύλο μεταφέρουμε, όπως παλέτες, νέα έπιπλα, αναπαλαιωμένα, αντίκες ή ακόμα και ξύλα για το τζάκι και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Recent Posts
cleansecta.gr
Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
cleansecta.gr