Saraki
/

Τι είναι το Σαράκι;

Τι είναι το Σαράκι;

Με τον όρο σαράκι εννοούμε μια ευρεία γκάμα ξυλοφάγων εντόμων. Τα περισσότερα ανήκουν στην οικογένεια των κολεόπτερων (σκαθάρια). Το σαράκι προσβάλλει ζωντανά, μισονεκρωμένα, άρρωστα, καμένα, ταλαιπωρημένα από ξηρασία ή νεκρά δέντρα, καθώς επίσης και ξύλα που έχουν υποστεί πλήρη επεξεργασία. Στο σπίτι θα τα συναντήσουμε σε πατώματα, στα ξύλα της σκεπής, σε ξύλινες σκάλες, κορνίζες, έπιπλα και γενικά σε οποιαδήποτε ξύλινη κατασκευή.

Οι βλάβες που προκαλεί το σαράκι, κυμαίνονται από μικροσκοπικές τρύπες στην επιφάνεια του ξύλου, μέχρι μείωση της κατασκευαστικής ακεραιότητας των ξύλινων μερών μιας οικοδομής, των επίπλων κλπ.

Συνήθως το σαράκι γίνεται αντιληπτό από τις οπές εξόδου που δημιουργεί στα ξύλα που έχει προσβάλλει. Αυτές ανάλογα με το είδος κάθε σαρακιού έχουν διαφορετικό σχήμα και μέγεθος και σε πολλές περιπτώσεις μια λεπτή πούδρα μασημένου ξύλου. Οι οπές αυτές μπορεί να είναι σαν το κεφάλι καρφίτσας μέχρι και 2-3 πόντους.

 

Περισσότερες Πληροφορίες

Βιολογία

Όλα τα ξυλοφάγα κολεόπτερα που προσβάλουν το ξύλο παρουσιάζουν τέλεια μεταμόρφωση, (ωό, προνύμφη, ακμαίο). Το στάδιο της προνύμφης είναι αυτό που κάνει και την μεγαλύτερη ζημιά στο ξύλο. Κινείται μέσα στο ξύλο σε στοές, τρώγοντάς το. Μετά το πέρας ενός έως πέντε ετών η προνύμφη μετατρέπεται σε ακμαίο. Το ακμαίο έντομο κάνει οπές εξόδου στα ξύλα (τότε είναι που γίνεται και αντιληπτή η προσβολή) και βγαίνει για να αναπαραχθεί και να αφήσει πάλι τα αυγά του σε κάποιο ξύλο.

Κατά την έξοδό τους από τα ξύλα μέσο των οπών , πολλές φορές αφήνουν και λεπτή πούδρα μασημένου ξύλου. Αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή πάνω σε έπιπλα ή στο πάτωμα σαν λεπτή σκόνη. Σε κάποιες περιπτώσεις εντόμων μπορεί να γίνει αντιληπτή η προσβολή από τον ήχο που κάνουν κάποια είδη από το μάσημα του ξύλου.

Ο προσδιορισμός του είδους του εντόμου που έχει προσβάλει το εκάστοτε ξύλο, γίνεται από το μέγεθος των οπών εξόδου, από το είδος του ξύλου και διάφορους άλλους έμμεσους τρόπους. Το πρόβλημα είναι ότι οι βλάβες αυτές συνήθως γίνονται αντιληπτές όταν η ζημιά έχει ήδη προχωρήσει πολύ.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΦΑΓΩΝ ΚΟΛΕΟΠΤΕΡΩΝ (ΣΑΡΑΚΙΑ)

Τα κυριότερα είδη ξυλοφάγων κολεόπτερων που μας απασχολούν είναι τα εξής.

Οικ. Cerambycidae

Hylotrupes bajulus (υλότρυπος κατοικιών). Ακμαίο 5-6 χιλιοστά στα άρρενα, 8-12 χιλιοστά στα θήλεα. Προνύμφη έως 31 χιλιοστά. Ο βιολογικός του κύκλος είναι από 3 έως 15 έτη. Τα ακμαία εμφανίζονται από Μάιο έως Αύγουστο και ζουν από 1 έως 3 εβδομάδες. Οι οπές εξόδου είναι μέχρι μεγάλες, μέχρι 2 πόντους και ωοειδείς. Στις οικίες προτιμά μαλακή ξυλεία ( πεύκο , έλατο) με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.Hesperophanes spp. (Εσπεροφανές σαράκι). Ακμαίο 15-20 χιλιοστά με πιο μακριές κεραίες από το hylotrupes. H οπή εξόδου είναι μέχρι 5 χιλιοστά και σχεδόν κυκλική. Προσβάλλει συνήθως ξύλα μη ρητινώδη, όπως βελανιδιά , λεύκα, καρυδιά, αμυγδαλιά, συκιά, φίκο κ.α.

Οικ. Anobiidae

Anobium punctatum ( κοινό ελληνικό σαράκι). Το ακμαίο έντομο είναι 2,5-6 χιλιοστά κοκκινωπό με λεπτές κοντές κίτρινες τρίχες. Η προνύμφη του είναι 6-7 χιλιοστά. Ζει 2-4 χρόνια . Οι οπές εξόδου είναι μικρές κυκλικές. Είναι συνήθως έντομο των επίπλων παντός ξύλου, σε συνθήκες με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία.Xestobium rufovillosum (ρολόι του θανάτου). Το ακμαίο είναι 5-7 χιλιοστά, κόκκινο-καστανό προς σκούρο γκρι-καστανό με σχέδια από γκριζοκίτρινες τρίχες. Η προνύμφη είναι 8-12 χιλιοστά. Ο βιολογικός κύκλος είναι 1-10 χρόνια. Προτιμά σκληρά ξύλα ( ιτιά, βελανιδιά) και ξύλο προσβεβλημένο από ξυλοφάγους μύκητες.

Καταπολέμηση μυρμηγκιών στο σπίτι

Υποοικογένεια Lyctinae

Lyctus bruneusLyctus linearisLyctus africanus. Τα ακμαία τους είναι 3-7 χιλιοστά .η προνύμφη είναι σε πλήρη ανάπτυξη 5 χιλιοστά. Η περίοδος ανάπτυξής της προνύμφης είναι 2 έως 18 μήνες και εξαρτάται από την θερμοκρασία, την υγρασία και το απόθεμα αμύλου. Τα ακμαία εμφανίζονται το καλοκαίρι από οπές εξόδου σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. Τα συγκεκριμένα σαράκια έρχονται δεύτερα σε καταστροφικότητα μετά τους τερμίτες, αλλά περιορίζονται σε σκληρά ξύλα με μεγάλους πόρους, όπως βελανιδιά, μελιά, μαόνι, καρυδιά, μπαμπού κ.α. Βρίσκονται σε πατώματα, ξυλοκιβώτια, έπιπλα, αντίκες, κορνίζες, λαβές εργαλείων, όπλα κ.α. Το πριονίδι που βγαίνει από τις οπές είναι λεπτό κίτρινο.

Οικ. Bostrychidae

Bostrychus capucinus (Καπουτσίνος). Το ακμαίο είναι 8-14 χιλιοστά. Η κεφαλή και ο θώρακάς του είναι μαύρα ενώ τα έλυτρα στο σώμα του είναι έντονο κόκκινο. Η προνύμφη του είναι 12-15 χιλιοστά. Ο βιολογικός του κύκλος είναι 1 έως 5 έτη. Οι οπές εξόδου είναι στρογγυλές. Προσβάλλει από το δάσος νεκρά ή κομμένα δέντρα βελανιδιάς και καστανιάς. Όταν η ξυλεία αυτή γίνει πατώματα ή άλλα αντικείμενα, το έντομο καταλήγει στις κατοικίες όπου προκαλεί μεγάλες ζημιές.Dinoderus minutes & Dinoderus brevis (Σαράκια του μπαμπού). Τα ακμαία είναι μικρά 3 χιλιοστά, κυλινδρικά με χρώμα καστανοκόκκινο έως μαύρο. Οι προνύμφες τρέφονται επί 6 εβδομάδες. Νυμφώνονται και τα τέλεια βγαίνουν από το ξύλο σε 3 μέρες. Προσβάλλουν αποθηκευμένο ή επεξεργασμένο ξύλο μπαμπού. ( έπιπλα, καλαμάκια για σουβλάκια και γενικά ξυλεία του ισημερινού. Έχουν παρατηρηθεί επίσης σε μπαχαρικά, κακάο, καλαμπόκι, ρύζι, αποθηκευμένα σιτηρά κ.α.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #cleansecta πατώντας εδώ

Μερικές Εικόνες

Add a Comment

Your email address will not be published.