Akarea skonis
/

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης και πως να απαλλαγείτε από αυτά;

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης και πως να απαλλαγείτε από αυτά;

Εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα, τότε αυτό μπορεί να σας το προκαλεί ένα μικροσκοπικό πλάσμα που ζει σχεδόν παντού στο σπίτι. Είναι αόρατο στο γυμνό μάτι, αλλά μπορεί να προκαλέσει αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι τα ακάρεα σκόνης.Τα ακάρεα σκόνης μπορεί να είναι η πιο κοινή αιτία των αλλεργιών και του άσθματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχουν βρεθεί σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική. Σε ένα ζεστό, υγρό σπίτι, τα ακάρεα σκόνης μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο. Το να απαλλαγείτε οριστικά και αμετάκλητα από αυτά δεν είναι μάλλον εφικτό. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις που αυτά μπορεί να σας προκαλούν. 

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης; Ένα ακάρεα σκόνης έχουν μήκος περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο ενός χιλιοστού!. Είναι πολύ μικρά για να τα δούμε με γυμνό μάτι.Έχουν οκτώ πόδια, έτσι δεν ανήκουν στην οικογένεια των εντόμων αλλά των αρθροπόδων, όπως οι αράχνες. Στα ακάρεα σκόνης αρέσουν θερμοκρασίες από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, τους αρέσουν τα επίπεδα υγρασίας από 70 έως 80 τοις εκατό. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη ακάρεων, όλα πολύ καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον του σπιτιού. Τρέφονται κυρίως με τις μικροσκοπικές νιφάδες του ανθρώπινου δέρματος που οι άνθρωποι αποβάλλουμε κάθε μέρα. Ένας μέσος ενήλικας μπορεί να αποβάλει έως και 1,5 γραμμάρια νεκρού δέρματος την ημέρα. Αυτό αρκεί για να γίνει τροφή για πάνω από ένα εκατομμύριο ακάρεα σκόνης! Αυτές οι νιφάδες εισχωρούν βαθιά μέσα στο εσωτερικό των επίπλων, στα χαλιά, στα μαξιλάρια, στα παπλώματα, στα στρώματα, στους καναπέδες, στις χοντρές κουρτίνες, αλλά και στα πάνινα και χνουδωτά παιδικά παιχνίδια! 

Εκτιμάται πως ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος υπάρχουν 5.000 έως και 15.000 ακάρεα! Τι είναι μια αλλεργία ακάρεων σκόνης; Αλλεργιογόνα ονομάζουμε τις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τόσο τα ίδια τα μέρη του σώματός τους όσο και τα περιττώματα των ακάρεων σκόνης είναι αλλεργιογόνα για πολλούς ανθρώπους. Τα περισσότερα ακάρεα σκόνης πεθαίνουν σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας ή σε ακραίες θερμοκρασίες, χαμηλές ή υψηλές. Αυτό όμως δεν αρκεί! Τα νεκρά σώματα τους γίνονται τροφή για νέες γενιές ακάρεων, οι οποίες και συνεχίσουν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας ακάρεων ακάρεων; 

Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας αλλεργίας ακάρεων σκόνης μπορεί να περιλαμβάνουν: Ρινική συμφόρηση. Άσθμα. Φτέρνισμα. Αλλεργική ρινίτιδα. Κοκκίνισμα των ματιών. Φαγούρα. Δερματικό ερεθισμό.Βήχα 

Εάν η αλλεργία ακάρεων σκόνης πυροδοτεί το άσθμα σας, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε: Δυσκολία αναπνοής Σφίξιμο στο στήθος ή πόνο Σφύριγμα ή συριγμό κατά την εκπνοή Προβλήματα στον ύπνο που προκαλούνται από δύσπνοια, βήχα ή συριγμό

Πώς ο γιατρός διαγνώσει αλλεργία ακάρεων σκόνης;Για να διαγνώσετε εάν είστε θύμα μια αλλεργίας ακάρεων σκόνης, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος για να διαγνώσει το πρόβλημα και να ορίσει θεραπεία! Τα συμπτώματα που αναφέρουμε παραπάνω είναι απλές ενδείξεις που μπορούν να αξιολογηθούν μόνο από τους ειδικούς! 

Πώς μπορώ να αποτρέψω αλλεργικές αντιδράσεις σε ακάρεα σκόνης; Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το να εξαφανίσετε τα ακάρεα είναι σχεδόν αδύνατο. Μπορείτε όμως να μειώσετε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν. Πως; Μειώνοντας τους αριθμούς τους. Υπάρχουν κάποιες βασικές ενέργειες και αλλαγές που μπορείτε και πρέπει να κάνετε στο σπίτι σας για να μειώσετε τον αριθμό αυτών των ανεπιθύμητων “επισκεπτών”. Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο σπίτι, τα περισσότερα ακάρεα σκόνης ζουν στο υπνοδωμάτιο. Επομένως, αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Προστατεύστε τα στρώματα και μαξιλάρια με ειδικές θήκες.Αυτά τα καλύμματα είναι κατασκευασμένα από υλικό με πολύ μικρούς πόρους, που δεν επιτρέπουν στα ακάρεα σκόνης και στα περιττώματά τους να εισχωρήσουν στο εσωτερικό.Υπάρχουν και πλαστικές θήκες στρωμάτων και θήκες στρωμάτων από βινύλιο αλλά αυτές συνήθως δεν επιτρέπουν ούτε την εσωτερική υγρασία να αποβληθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλλα, διαφορετικά προβλήματα. Επίσης, τα πλαστικά ή από βινύλιο καλύμματα είναι λιγότερο ακριβά, αλλά αρκετοί άνθρωποι τα βρίσκουν άβολα. Πλύνετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μια φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό. Εφόσον το υλικό τους το επιτρέπει, πρέπει να τα πλένετε σε νερό που είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό. Μόνο έτσι θα σκοτωθούν τα ακάρεα σκόνης. Απαλλαγείτε από όλους τους τύπους υφασμάτων που τα ακάρεα αγαπούν και ότι δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε, πλύνετέ το τακτικά με όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό.

Αντιμετωπίστε όλα τα υπόλοιπα δωμάτια στο σπίτι σας όπως το υπνοδωμάτιο σας. Τα ακάρεα σκόνης συγκεντρώνονται όπου βρουν τον ιδανικό για αυτά “βιότοπο“. Κάπου που να έχει υγρασία, ρύπους, σκόνη. Ποια είναι αυτά τα είδη; Οι καναπέδες, οι πολυθρόνες, τα χαλιά, οι κουρτίνες (ιδιαίτερα οι χοντρές κουρτίνες), οι καρέκλες τραπεζαρίας, φορεμένα και όχι πλυμένα είδη.Όλα αυτά τα είδη πρέπει να καθαρίζονται με επαγγελματικό τρόπο, έτσι ώστε ο πληθυσμός των ακάρεων, αλλά και άλλων αλλεργιογόνων που συσσωρεύονται εκεί να διατηρείται σε ελεγχόμενα επίπεδα και να μην δημιουργεί καθόλου ή ελάχιστα προβλήματα.

Κάθε πότε πρέπει να πλένονται τα παπλώματα; Τα παπλώματα πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε φροντίστε να τα καθαρίζετε κάθε άνοιξη.Τα παιδικά παπλώματα πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο και αυτά. Για τη μέγιστη δυνατή υγιεινή, προσπαθήστε να το τηρήσετε!

Κάθε πότε πρέπει να πλένονται οι κουβέρτες;Οι κουβέρτες πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε φροντίστε να τα καθαρίζετε κάθε άνοιξη.Οι παιδικές κουβέρτες πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο και αυτές. Για τη μέγιστη δυνατή υγιεινή, προσπαθήστε εάν είναι δυνατόν να κάνετε παραπάνω πλύσεις.

Καθαριστικό κλιματιστικού: Ποιο είναι κατάλληλο για εσένα;

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεται το στρώμα;Τα στρώματα πρέπει να καθαρίζονται μία φορά το χρόνο, με καλύτερη εποχή για αυτό να είναι η άνοιξη.Τα παιδικά στρώματα πρέπει να καθαρίζονται μία φορά το χρόνο και αυτά.Κάθε πότε πρέπει να πλένονται τα χαλιά;Τα παπλώματα πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο.Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε φροντίστε να τα καθαρίζετε κάθε άνοιξη.Τα παιδικά παπλώματα πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο και αυτά.Για τη μέγιστη δυνατή υγιεινή, προσπαθήστε να το τηρήσετε!

ΜΗΝ αποθηκεύετε τα χρησιμοποιημένα είδη σας χωρίς προηγουμένως να τα καθαρίσετε! Υγρασία, λεκέδες, σκόνη, καπνός, γύρη, πιτυρίδα, τρίχες, λιπαρότητα σώματος κτλ, έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό τους και παρέχουν σε ακάρεα, μύκητες, βακτήρια και σε όλους τους αλλεργιογόνους παράγοντες το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης! Εάν ο καθαρισμός τους δεν γίνει έγκαιρα, τότε αφενός τα είδη κινδυνεύουν να καταστραφούν, αφετέρου τα είδη αυτά θα γίνουν μια πραγματική εστία μόλυνσης στο σπίτι και στη ντουλάπα.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #cleansecta πατώντας εδώ