Skoros trofimon
/

Σκόρος τροφίμων και τρόποι αντιμετώπισης

Σκόρος τροφίμων και τρόποι αντιμετώπισης

Τον σκόρο τροφίμων (Ephestia, Plodia) τον συναντάμε συνήθως στις οικίες, σε καταστήματα με είδη τροφίμων, κατά κύριο λόγο σε φούρνους και καταστήματα ξηρών καρπών, καφεκοπτεία, καταστήματα και αποθήκες ζωοτροφών, σε ζαχαροπλαστεία και αποθήκες παρασκευής και διανομής ξηρών τροφίμων. Σκόρος τροφίμων Αντιμετώπιση & Βιολογία. Οι σκόροι τροφίμων ανήκουν στην τάξη των Λεπιδόπτερων. Ο σκόρος τροφίμων δεν είναι ένα μοναδικό έντομο, υπάρχουν πολλά είδη που μοιάζουν μεταξύ τους αλλά διαφέρουν μεταξύ τους σε μορφολογία, βιολογία και τα είδη που προσβάλλουν και τρέφονται. Η αντιμετώπιση τους γίνεται με φυσικούς τρόπους και απεντόμωση. Μορφολογικά μοιάζει με μικρή πεταλούδα χρώματος γκρι-άσπρο με σκούρες καφέ κηλίδες. Έχει άνοιγμα φτερών ως 20 χιλιοστά. Εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δραστηριοποιούνται με το ημίφως και τη νύχτα. Δεν πρέπει να τους μπερδεύουμε με τον συγγενή τους τον σκόρο των ρούχων. Οι σκόροι των ρούχων είναι πιο μικροί σε μέγεθος και πιο λευκοί στο χρώμα. Προσβάλει αμυλούχα προϊόντα, άλευρα, σπόρους , όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σκόνη γάλακτος, σοκολάτα, κακάο, ζωοτροφές κ.α. Τα ενήλικα θηλυκά καταθέτουν έως 300 αυγά σε ή κοντά σε υλικά τροφίμων.Μέσα σε δύο εβδομάδες εκκολάπτονται και αρχίζουν να τρώνε ενεργά. Οι προνύμφες τροφοδοτούνται για περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως και να επιλέξουν μια περιοχή (ρωγμές σε τοίχους, σε γωνίες στις οροφές) όπου σχηματίζουν κουκούλια. Μετασχηματίζονται σε τέλεια έντομα μέσα στα κουκούλια και εμφανίζονται σε περίπου 30 ημέρες. Ολόκληρος ο κύκλος ζωής απαιτεί περίπου 6 εβδομάδες. Οι προνύμφες μοιάζουν με μικρά λευκά σκουληκάκια. Υφαίνουν με μετάξινα νήματα θήκες μέσα στις οποίες τρέφονται . Τα μετάξινα νήματα καλύπτουν πολλές φορές την επιφάνεια των προσβεβλημένων προϊόντων και προκαλούν προβλήματα όπως ζυμώσεις , δυσάρεστες οσμές κ.α. Στα σπίτια συνήθως εισβάλλουν ως προνύμφες ή αυγά μέσα σε συσκευασμένα τρόφιμα όπου στην συνέχεια εκκολάπτονται και γίνονται τέλεια έντομα. Σκόρος τροφίμων καταπολέμηση Ο σκόρος τροφίμων πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του (ωά-προνύμφη-τέλειο έντομο). Οι προνύμφες είναι άσπρα σκουλήκια. Σε περίπτωση έντονης προσβολής αδειάζουμε τα ντουλάπια και όλο τον χώρο που θέλουμε να απεντομώσουμε από τρόφιμα και σκεύη τροφίμων και εφαρμόζουμε ψεκασμό για τις προνύμφες και αέριο εντομοκτόνο (ή αερόλυμα) για τα τέλεια έντομα για λίγες ώρες. Ύστερα ο χώρος αερίζεται για αρκετές ώρες, απολυμαίνονται και καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες πριν επανατοποθετηθούν όλα τα σκεύη και οι συσκευασίες τροφίμων.

Το εύκολο trick για να φρεσκάρετε τα χαλιά σας στη στιγμή

Στη συνέχεια τοποθετούνται φερομονικές παγίδες ως πρόληψη και αντιμετώπιση για περιπτώσεις επαναπροσβολής. Σε ήπια προσβολή συνήθως δεν εφαρμόζονται εντομοκτόνα και τοποθετούνται παγίδες που περιέχουν κόλλα και ειδική φερομόνη για σκόρους σε διάφορα σημεία του χώρου. Οι σκόροι ακολουθούν την μυρωδιά της φερομόνης και πιάνονται στην κόλλα. Σκόρος τροφίμων φυσική αντιμετώπιση Για την φυσική αντιμετώπιση των σκόρων χωρίς την βοήθεια φαρμάκων ακολουθούμε τα εξής βήματα:
  • Απομακρύνουμε τα μολυσμένα τρόφιμα και κάνουμε έλεγχο σε κάθε τρόφιμο ξεχωριστά για σκόρους τροφίμων. Όλα τα μολυσμένα τρόφιμα που περιέχουν προνύμφες ή σκόρους πρέπει να απορριφθούν αμέσως εκτός σπιτιού.
  • Τοποθετούνται όλες οι τροφές σε αεροστεγώς κλειστά βαζάκια για να μην μολυνθούν ξανά.
  • Προχωρούμε στην απολύμανση των ντουλαπιών και επανατοποθετούμε τα τρόφιμα στα ντουλάπια.
  • Τοποθετούμε προληπτικά εντομοπαγίδες για σκόρους εντός και εκτός των ντουλαπιών με τα ευάλωτα τρόφιμα. Οι παγίδες αυτές δεν περιέχουν ούτε εκλύουν κάποιο φάρμακο και είναι 100% οικολογικές. Είναι χάρτινες, συνήθως τριγωνικές, και περιέχουν στο εσωτερικό τους κολλητική επιφάνεια με ειδικό προσελκυστικό (φερομόνη) ή ξεχωριστά τοποθετείται η φερομόνη πάνω στην επιφάνεια. Το έντομο πετάει και προσκολλάται πάνω στην παγίδα και εξολοθρεύεται. Έτσι μειώνουμε σημαντικά τον πληθυσμό των σκόρων σε λίγες μόνο μέρες.
  • Η φυσική αντιμετώπιση των σκόρων όπως αναλύθηκε πιο πάνω έχει αποτέλεσμα σε μικρούς χώρους με ήπια προσβολή. Σε μεγάλους χώρους ή σε ευάλωτους χώρους (φούρνοι, καταστήματα ξηρών καρπών, ζωοτροφών , κ.α) και σε χώρους όπου η προσβολή είναι μεγάλη, είναι απαραίτητο να γίνει συνδυασμός της καταπολέμησης με φάρμακα και των φυσικών τρόπων.
Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #cleansecta πατώντας εδώ